Форма входу

Календар

«  Жовтень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Наше опитування

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Жовтень » 23 » Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на рак молочної залози – 20 жовтня 2012 року
20:36
Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на рак молочної залози – 20 жовтня 2012 року

Рожева стрічка – інтернаціональний символ, який використовується організаціями та приватними особами, які підтримують програму боротьби проти раку молочної залози. Вперше вона була введена «Організацією боротьби з раком молочної залози ім. С’юзан Г. Комен». У 1991 році члени організації роздавали рожеві стрічки всім учасникам «Пробігу за зцілення». Чому стрічка саме такого кольору? Тому що рожевий – колір життя, краси та здоров’я, символізує все те, що протилежне раку.
Рак молочної залози (РМЗ) – одна з найважливіших проблем сучасної медицини. Щорічно  в світі діагностується близько мільйона нових випадків цього захворювання, 15000 з них – в нашій країні. За даними ВООЗ, вік 30 % жінок, які померли від РМЗ, становив менше 45 років.
У світі (як і в Україні) РМЗ займає перше місце серед онкологічних захворювань у жінок. Серед причин смерті від новоутворень - знаходиться на другому місці. Найбільша захворюваність відмічається в США та країнах Західної Європи, досягаючи 30% всіх нових випадків раку у жінок. В цілому, рівень захворюваності на РМЗ за останні 20 років зріс на 30% і щорічний приріст складає 1-2% на рік. Однак, смертність при цьому не збільшується завдяки покращенню діагностики та методів лікування.
В Україні кожні 35 хвилин 1 жінці ставлять діагноз – РМЗ і щогодини 1 пацієнтка помирає від цієї хвороби. Кожна жінка, яка захворіла на РМЗ в середньому втрачає 17 – 18 років життя, більше 30% хворих знаходяться у віці 30-54 років.
В Києві в 2011 році було виявлено 1148 нових випадків цієї хвороби, що на 53 випадки більше, ніж у 2010 році. В 79% дана патологія була виявлена при проведенні профілактичних оглядів. За 9 місяців 2012 року вже виявлено 798 первинних випадків раку, що на 48 випадків більше, ніж за аналогічний період 2011 року, при цьому приріст складає 5,8%. Всього ж на диспансерному обліку в Києві  знаходиться 11831 пацієнтка, при цьому 65% з них спостерігаються протягом 5 років та більше. На жаль, щорічно близько 20% нових випадків РМЗ реєструються на пізніх стадіях через невчасне звернення жінок до спеціалістів.
Треба пам’ятати, що виявлення РМЗ або іншого онкологічного захворювання, не є вироком для хворого. На сучасному етапі розвитку клінічної онкології є всі можливості ефективно боротися із цією недугою. За даними Інституту раку США при своєчасному виявленні РМЗ можливо вилікувати у 98,1% жінок. 
До факторів ризику виникнення РМЗ відносяться: вік понад 40 років; високий рівень естрогенів в крові; наявність родичів 1-ї лінії (мати, сестра, тітка, бабуся), які хворіли на РМЗ; прийом гормональних препаратів з метою контрацепції чи регуляції менструального циклу, замісної гормональної терапії під час менопаузи; перша вагітність у віці старше 30 років; раніше перенесений рак яєчників чи молочної залози; контакт з джерелами радіації; мастопатії; відсутність вагітностей та пологів, аборти; ендокринні порушення (захворювання щитоподібної залози, ожиріння); ранній початок менструацій (до 12 років) та/чи пізній початок менопаузи; підвищене вживання жирної їжи.
На жаль, явні прояви захворювання з’являються, як правило, уже в занедбаних формах пухлини. Це можуть бути щільні безболісні утворення в молочних залозах, деформування та втягнення соска, на шкірі з’являються виразки, вона набуває вигляду «лимонної шкірки», червоніє, набрякає. Проявом раку можуть бути також виділення з соска, частіше кров’янисті. При поширенні процесу відбувається збільшення та ущільнення підпахвових лімфовузлів.
Жінкам необхідно пам’ятати наступні правила: самообстеження молочних залоз необхідно проводити раз на місяць (через 2–3 дні після закінчення менструації, в менопаузі – в перший день кожного місяця); своєчасно проходити профілактичний огляд (жінкам у віці від 20 до 40 років необхідно відвідувати мамолога з метою обстеження молочних залоз не рідше ніж раз у 2 – 3 роки, після 40 - щорічно) і спеціальну діагностичну процедуру – мамографію. Першу (так звану базисну) мамографію необхідно зробити по досягненню 40 років. З 40 до 50 – повторювати її через кожні 2 – 3 роки, а після 50 – через кожні 2 роки для контролю (якщо лікар не рекомендує частіше). Все це допоможе вчасно виявити захворювання. 
Окрім цього необхідно пам’ятати про профілактичні заходи, спрямовані на формування та підтримку здорового способу життя: раціональне харчування, нормалізацію ваги, відмову від куріння та надмірного вживання алкоголю, достатнє фізичне навантаження та тривале грудне вигодовування. Бережіть своє здоров’я!

При підготовці прес-релізу використані матеріали, надані головним спеціалістом ГУОЗ  з онкології Осинським Д.С.

      Головний лікар                                         О.Стойка

Переглядів: 451 | Додав: Alexandr | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: