Форма входу

Календар

«  Жовтень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Наше опитування

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Жовтень » 23 » Всесвітній день боротьби з інсультом – 29 жовтня 2012 року
20:42
Всесвітній день боротьби з інсультом – 29 жовтня 2012 року
Актуальність проведення заходів, присвячених Всесвітньому дню боротьби з інсультом, стає цілком зрозумілою, якщо ознайомитись з невтішною статистикою, де за кожною цифрою стоїть людська доля і часто життя. В Україні щорічно реєструється понад 120 тисяч нових випадків інсульту, в минулому році в Києві – 4805. Кожні 12 хв. це захворювання стає причиною загибелі 1 людини. Тільки 10–20% осіб, що перенесли інсульт, повертаються до праці, 50% - залишаються інвалідами. Третина хворих – люди працездатного віку. 
Інсульт – захворювання, яке розвивається внаслідок раптового припинення кровопостачання частини головного мозку або крововиливу в порожнину черепа та стискання тканини мозку кров’ю. Наслідком цього є порушення функціонування та загибель нервових клітин ураженої ділянки, що в свою чергу викликає порушення або втрату функцій тих частин тіла, якими вони керують. В залежності від локалізації враження, можливе порушення мови, чутливості, рухової функції, зору, пам’яті та ін. 
Які симптоми можуть свідчити про інсульт? Українська асоціація боротьби з інсультом наводить наступні ознаки інсульту: раптова м’язова слабкість, оніміння чи поколювання в ділянці обличчя, руки, ноги чи однієї половини тулуба, раптове ускладнення при розмові або розумінні мови, раптова повна або часткова втрата зору на одне чи обидва ока, надзвичайно сильний головний біль, втрата рівноваги, запаморочення, блювота у поєднанні з іншими симптомами.
Для діагностики також можна використовувати скринінговий тест FAST- face, arm, speech test (обличчя, рука, мовний тест), якщо у людини є дві з трьох ознак, необхідно терміново викликати «швидку».
Обличчя. Занепокоєння має викликати асиметрія обличчя, при цьому необхідно попросити людину, у якої, можливо, стався інсульт, показати (вищирити) зуби – хворий зможе це зробити лише однією (здоровою) половиноюобличчя.
Рука. Слабкість рук перевіряється наступним чином: попросіть витягнути руки вперед і утримувати їх у такому положенні 5 секунд. Якщо одна з рук опускається або хворий її зовсім не може підняти – це ознака паралічу м’язів руки.
Мова. Про важкі порушення свідчить раптова неможливість людини правильно говорити: перекручування слів, граматично невірна вимова, неможливість підібрати необхідне слово, яке ще нещодавно вимовляв, а також нерозуміння мови.
Термінове розпізнавання ознак інсульту та звернення за кваліфікованою медичною допомогою впродовж 3 – 6 годин від його початку дозволить зберегти життя хворого та попередити розвиток важких наслідків.
Передбачити інсульт неможливо, але зменшити ризик його виникнення можна. Для цього необхідно контролювати свій артеріальний тиск, рівень холестерину в крові, відмовитись від тютюнокуріння та вживання алкоголю, дотримуватись основних принципів здорового харчування (зменшити вживання цукру та тваринних жирів, вживати більше овочів та фруктів), регулярно займатися спортом.
Переглядів: 522 | Додав: Alexandr | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: