Форма входу

Календар

«  Жовтень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Наше опитування

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Жовтень » 23 » Початок епідемічного сезону 2012-2013 року розповсюдження грипу та гострих респіраторних вірусних захворювань серед населення Києва
20:38
Початок епідемічного сезону 2012-2013 року розповсюдження грипу та гострих респіраторних вірусних захворювань серед населення Києва

Грип – гостра вірусна інфекція, яка легко передається від людини до людини. Грип циркулює в усьому світі і захворіти може кожна людина будь-якого віку. Хвороба викликає щорічні сезонні епідемії, пік яких у районах з помірним кліматом припадає на зиму. Це серйозна проблема громадського здоров’я, яка викликає тяжкі захворювання і може призводити до смертельних випадків в групах населення підвищеного ризику. Епідемії негативно впливають на економіку країн у зв’язку зі зниженням продуктивності трудових ресурсів, створюють надзвичайне навантаження на служби охорони здоров’я.            
В Україні епідемічний сезон грипу та гострих респіраторних вірусних захворювань 2011-2012 років характеризувався помірною інтенсивністю. За період з жовтня по травень захворіло п’ять з половиною мільйонів осіб, що становило 12,3% від усього населення країни. Для порівняння, в період пандемічного підйому захворюваності у 2009-2010 роках в деяких регіонах світу 20-40% населення перехворіло на грип (вірус Н1N1). Як і очікувалось, переважним збудником минулорічного підйому захворюваності на грип, як в країнах Північної півкулі, так і в Україні, був вірус грипу А/Перт/16/2009 антигенного складу А(Н3N2). Спостерігалась також сумісна циркуляція вірусів грипу типу В двох різних генетичних гілок. Результати досліджень циркулюючих в популяціях вірусів відповідали тим штамам, що були включені у склад вакцин проти грипу минулорічного сезону, тобто повністю виконали захисну функцію для майже півмільйона вакцинованих в Україні осіб, серед них дитяче населення становило 13%.
За даними ДУ «Інститут епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В.Громашевського НАМН України», з урахуванням ситуації, яка склалася в світі з грипу, в наступному епідемічному сезоні 2012-2013р. в Україні прогнозується сумісна циркуляція вірусів грипу А(H3N2), а саме – нового штаму А/Вікторія/361/2011, який поки що не реалізував в нашій країні свої епідемічні властивості, а також нового для України штаму вірусу грипу B/Вісконсін/1/2010. Не виключена можливість циркуляції вже відомого по пандемії 2009 року вірусу грипу А/Н1N1/Каліфорнія/2009, але його роль в епідемічному процесі буде другорядною. 
Для грипу характерні раптовий підйом температури тіла, кашель (звичайно сухий), головний біль, біль у горлі, м’язах та суглобах, сильне нездужання, нежить. Період між інфікуванням та хворобою, відомий як інкубаційний період, складає близько двох днів. Неспецифічні засоби профілактики хвороби, спрямовані на зміцнення захисних сил організму, можуть бути рекомендовані для тривалого використання у передепідемічний період, хоча абсолютної гарантії захисту забезпечити не можуть. До них відносяться всі оздоровчі заходи: фізична культура, загартування, обмеження впливу шкідливих звичок, раціональне харчування з достатнім вмістом в їжі вітамінів, вживання традиційних часнику і цибулі, використання таких препаратів як оксолінова мазь, екстракт елеутерококу, настоянка єхінацеї, вітамін С.
Під час підйому захворюваності на грип слід уникати місць скупчення людей, масових заходів. При наявності хворого вдома слід забезпечити максимальну його ізоляцію, часто провітрювати кімнату, ретельно мити руки та посуд. Не слід забувати про користування у приміщеннях марлевими пов’язками, які необхідно міняти кожні 4 години.
На підприємствах та в організаціях слід забезпечити комфортний температурний режим. Для працюючих на свіжому повітрі необхідно взимку організувати пункти обігріву, прийому гарячої їжі та напоїв.
Проте на сьогоднішній день, одним з найефективніших методів профілактики грипу залишається вакцинація дитячого та дорослого населення протигрипозною вакциною, в склад якої обов'язково входять штами вірусів, які будуть циркулювати на території України та можуть стати можливою причиною захворювань. 
Згідно наказу МОЗ України від 16.09.2011р. № 595 «Про порядок проведення профілактичних щеплень в Україні та контроль якості й обігу медичних імунобіологічних препаратів» щеплення проти грипу не є обов'язковими , а відносяться до рекомендованих. У першу чергу імунізаціям рекомендована особам, які доглядають хворих на грип вдома; жінкам, які ймовірно будуть перебувати у другому чи третьому триместрі вагітності під час епідемії грипу, тощо. Особлива настороженість має зберігатись у відношенні до груп ризику - осіб з хронічними захворюваннями (дихальної та серцево-судинної систем, нирок, обміну речовин), осіб віком понад 60 років, що перебувають у спеціалізованих колективах (інтернатах, будинках для осіб похилого віку, будинках дитини тощо), вагітних жінок. До груп епідемічного ризику належать діти дошкільного віку, школярі, підлітки, студенти середніх та вищих учбових закладів; персонал медичних, учбових закладів, інтернатів, будинків дитини та осіб похилого віку; робітники сфери послуг, торгівлі, транспорту, військові, а також всі люди, хто перебуває в контакті з великою кількістю людей; персонал підприємств, установ, організацій.
Імунізація населення проти грипу здійснюється за власним бажанням киян та за кошти самого населення або підприємств, організацій, установ, тощо.
Оптимальним часом для проведення профілактичних щеплень проти грипу є жовтень-листопад місяці. Своєчасне проведення профілактичних щеплень зменшує захворюваність на грип у 2-3 рази.
На сьогодні Державною санітарно-епідеміологічною службою України дозволені до застування у епідемічному сезоні на 2012-2013 роки наступні вакцини:
- ВАКСІГРИП / VAXIGRIP Cпліт-вакцина для профілактики грипу інактивована рідка, суспензія для ін’єкцій по 0,5 мл (1 доза) в попередньо заповнених шприцах з прикріпленою голкою №1, виробництва ТОВ «Фармекс груп» (фасування з форми «in bulk» фірми-виробника Санофі Пастер С.А., Франція), Україна; 
- ВАКСІГРИП / VAXIGRIP Cпліт-вакцина для профілактики грипу інактивована рідка, суспензія для ін’єкцій по 0,25 мл №1, №10 та №20 або 0,5 мл №1, №10, №20 та №50 в попередньо заповнених шприцах з прикріпленою голкою та по 5 мл (10 доз) у флаконах №1 та №10 виробництва ТОВ «Фармекс груп» (фасування з форми «in bulk» фірми-виробника Санофі Пастер С.А., Франція);
- FLUARIX ™ / ФЛЮАРИКС ™ Інактивована спліт-вакцина для профілактики грипу суспензія для ін’єкцій по 0,5 мл у одноразовому шприці №1, №10, № 20; по 0,5мл в ампулах скляних №10, №50 та №100; по 5 мл у мультидозових флаконах №10, №20 та №50, виробництва GlaxoSmithKline Biologicals Branch of SmithKline Beecham Pharma GmbH & Co. KG, Німеччина;
- ІНФЛУВАК ® / INFLUVAC® Вакцина для профілактики грипу, поверхневий антиген, інактивована, суспензія для ін’єкцій по 0,5 мл у одноразових шприцах №1 або №10, виробництва Abbott Biologicals B.V., Нідерланди;
- ІНТАНЗА* 15 / ІНТАНЗА* 9 (INTANZA* 15 /  INTANZA*  9) Спліт-вакцина для профілактики грипу інактивована рідка, суспензія для ін’єкцій в одноразових шприцах з мікроінжектором, виробництва Санофі Пастер С.А., Франція.
Фахівцями Київської міської СЕС погоджено проведення профілактичних щеплень населенню міста в 12 кабінетах щеплень  12 медичних приватних клінік. 
            Враховуючи агресивність вірусу грипу, який обумовлює чисельні ускладнення з боку серцево-судинної, нервової, дихальної систем при перших ознаках застуди необхідно звертатися до лікаря для отримання кваліфікованої допомоги, і ні в якому разі не займатися самолікуванням. Підготовка до епідемічного сезону потребує перш за все від лікарів та населення збереження пильності, своєчасної вакцинації, швидкого виявлення хвороби, ізолювання хворих та їх ефективного лікування.

Матеріали прес–релізу узгоджено з Головним управлінням держсанепідслужби у м.Києві

матеріал взято з сайту zdorov.com.ua 

Переглядів: 537 | Додав: Alexandr | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: